Οι The Accureacy είναι:

Κώστας Καράντζιος - φωνή, κιθάρα
Johnny Παπαϊωάννου - μπάσο, πλήκτρα
Δημήτρης Καλαϊτζής - κιθάρα, πλήκτρα
θέση κενή! επικοινωνήστε μαζί μας! - πλήκτρα, κιθάρα
Σοφία Χριστακοπούλου - τύμπανα, κρουστάΗ The Accureacy είναι μια σχετικά νέα μπάντα-αφιέρωμα στους The Cure, η πρώτη και για την ώρα μοναδική στην Ελλάδα.

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η μπάντα σχηματίστηκε στα τέλη του Οκτώβρη 2009 από το Johnny Παπαϊωάννου. Ο Johnny ξεκίνησε να παίζει μουσικά όργανα τη στιγμή που πρωτοάκουσε τους The Cure γύρω στο 1989-1990 και η ιδέα να σχηματίσει μια tribute μπάντα ήρθε αναπόφευκτα μερικά χρόνια αργότερα.

Στα σχέδια του Johnny για μια τέτοια μπάντα ήταν και ο φίλος και ντράμερ Γρηγόρης Δημητριάδης, αν και όταν κατάφερνε να βρει κι άλλα μέλη για αυτό το πρότζεκτ. Κάτι αρκετά δύσκολο, καθώς αυτά τα μέλη έπρεπε να κατέχουν το Cure στυλ παιξίματος και ατμόσφαιρας. Η λέξη "πάθος" περιγράφει στο περίπου αυτό που απαιτούνταν, αλλά όχι πλήρως.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2009, ο Johnny έτυχε να παρακολουθήσει μια σειρά βίντεο στο YouTube ενός τύπου με ψευδώνυμο "spondylos", ο οποίος έπαιζε κομμάτια των The Cure στην κιθάρα πάνω στο πρωτότυπο - ιδιαίτερα καλά. Υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοια βίντεο στο YouTube αλλά τα συγκεκριμένα ειχαν κάτι το γνώριμο: το ψευδώνυμο "spondylos" ήταν σαφώς ελληνικής ρίζας και το δωμάτιο στο βίντεο και η επίπλωση του είχαν ελληνικό στυλ. Βεβαίως, θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε στην Ελλάδα αλλά η μοίρα το έφερε ο Δημήτρης (Jim) Καλαϊτζής - ο τύπος πίσω από το ψευδώνυμο "spondylos" - να είναι από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα όχι παραπάνω από καναδυό χιλόμετρα μακριά.

Ήταν η κατάλλη στιγμή. Ο Johnny και η Σοφία Χριστακοπούλου (φίλη του τότε, πλέον παντρεμένοι) είχαν στήσει ένα μικρό στούντιο στο σπίτι τους για να παίζουν μαζί μουσική καθώς η Σοφία είχε αρχίσει να μαθαίνει τύμπανα μερικά χρόνια νωρίτερα. Έτσι οι δυο τους κανίνισαν μια συνάντηση με το Δημήτρη στο μικρό τους στούντιο στο σπίτι. Οι προσδοκίες του Δημήτρη δεν ήταν μεγάλες πριν τη συνάντηση, αλλά μισή ώρα και λίγο παίξιμο μουσικής αργότερα αυτό θα ανατρεπόταν!

Ο Johnny γνώριζε πως ο Γρηγόρης ήξερε να παίζει εκτός από τύμπανα και λίγο κιθάρα αλλά αυτό που δε γνώριζε όταν του τηλεφώνησε ήταν ότι μπορούσε να παίξει και λίγο πλήκτρα. Ακορντεόν για την ακρίβεια, αλλά το σημαντικό ήταν ότι λόγω ομοιότητας μπορούσε να παίξει σε ικανοποιητικό βαθμό και πλήκτρα. Και ήθελε ευχαρίστως να συμμετάσχει σε αυτούς τους ρόλους, και όχι ως ντράμερ, στη μπάντα.

Ένα πράγμα όμως έλειπε ακόμα. Ο Johnny αποφάσισε να προσφέρει τη θέση του τραγουδιστή στον Κώστα Καράντζιο, τον τραγουδιστή του συγκροτήματος "Background Noise Suppression", μέλος του οποίου ήταν και ο ίδιος ο Johnny. Ο Κώστας, παρόλο που δεν ήταν "σκληροπυρηνικός" οπαδός των The Cure, είχε ωστόσο όλο το πακέτο: του άρεσαν πολύ οι The Cure και όλο το μουσικό είδος, είχε πολλά χρόνια εμπειρία στο τραγούδι, πολύ καλή φωνή και αρκετά κοντά σε αυτή του Robert Smith, κατοικούσε ιδιαίτερα κοντά και μπορούσε να παίξει και λίγο κιθάρα, αν χρειαζόταν.

Έτσι, οι The Accureacy γεννήθηκαν πλήρως το Νοέμβριο του 2009. Το όνομα επιλέχτηκε ως αναφορά στο κομμάτι Accuracy (ακρίβεια) των The Cure καθώς επίσης και στη δέσμευση της μπάντας για την κατά το δυνατόν ακρίβεια στον ήχο και την αίσθηση των Τhe Cure. Εμβόλιμα προστέθηκε και το γράμμα "e" ώστε να σχηματίζεται η λέξη "Cure", το οποίο επίσης χρησίμευσε και ως διαφοροποιητικό στην (από τότε μη ενεργή) Ιταλική tribute μπάντα The Accuracy, την οποία ανακάλυψe η μπάντα λίγο αργότερα.

Οι The Accureacy είναι πρωτίστως και κυρίως μια "οικογενειακή υπόθεη": ο Johnny, η Σοφία, ο Δημήτρης, ο Γρηγόρης και ο Κώστας είναι στενοί φίλοι και αυτό αντικατοπτρίζεται στη μπαντα. Ό,τι γίνεται, γίνεται κυρίως για τη δική τους συντροφιά και διασκέδαση, και για να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους οπαδούς των The Cure να παρακολουθήσουν μια γνώριμη συναυλία, να περάσουν καλά και να γνωρίσουν κι άλλους φανατικούς των The Cure.

Κατά τη διάρκεια του 2015, ο Γρηγόρης αποχώρησε από τη μπάντα για διάφορους οικογενειακούς λόγους και οι υπόλοιποι τέσσερις ξεκίνησαν να ψάχνουν για αντικαταστάτη. Αυτό αποδείχτηκε δυσκολότερο απ όσο αρχικά φαινόταν. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κατάλληλος αντικαταστάτης. Για να παρακάμψουν το πρόβλημα, αποφάσισαν να προβάρουν και να κάνουν live προσωρινά ως τετράδα με προηχογραφημένα τα πλήκτρα. Για τις επιπλέον απαιτούμενες κιθάρες επιστρατεύθηκε ο φίλος κιθαρίστας Ηλίας Πανάγος ως προσωρινός αντικαταστάτης. Το κύριο γεγονός ότι δεν προγραμματίστηκε καμία συναυλία το 2015 και μόλις μία - η οποία μάλιστα ακυρώθηκε λόγω βροχής - το 2016 ήταν η αποχώρηη του Γρηγόρη (και η εγκυμοσύνη της Σοφίας το 2016).

Έχοντας εμφανιστεί ζωντανά στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες πόλεις με πλήρη εξοπλισμό ή unplugged, με ένα Trilogy session και ένα αφιέρωμα στο LP "Wish", το μέλλον είναι ανοιχτό για περισσότερες συναυλίες, unplugged sessions, συμπερίληψη περισσότερων νέων κομματιών και δίσκων, για όλο και περισσότερα.

Και όπως συχνά λέει και ο ίδιος ο Robert Smith: ONWARDS! XX

Website made by Johnny Papaioannou. © Part Of Art. All rights reserved.